RSS

Entrades predilectes

Una de les entrades més significatives per a mi, ha estat la de Facebook ja que em va comportar un procés de recerca, d’anàlisi i d’una reflexió des del meu punt de vista molt elaborada.

Em va agradar conèixer els aspectes negatius d’aquesta xarxa social, em va aportar informació nova que desconeixia i que em va semblar força interessant. D’aquesta manera, vaig convidar a tothom a que pogués gaudir dels coneixements que jo havia adquirit. Una de les coses que em va sorprendre i em va semblar molt gratificant, va ser que companyes d’altres grups, a qui no els havia esmentat l’existència d’aquesta entrada, em vinguessin a comentar que havien visitat el meu bloc i els havia impressionat l’informació que havia aportat en aquesta entrada.
Com a segona opció, també m'agradaria comentar i destacar l'entrada dels apunts de classe del dia 14.12.09, on vam treballar am el JClic. He triat aquesta perquè crec que malgrat algú desconeixes les aplicacions ai el funcionament del JClic autor, trobo que he estat capaç d’explicar amb molta claredat els passos que calen seguir, el perquè de cada procés i que qualsevol persona podria ser capaç d’elaborar-ne un sense masses dificultats.

A més, va ser una activitat que em va enriquir molt, ja que mai no havia sentit a parlar d’aquest programa i menys encara n’havia elaborat un per a mi mateixa. Encara que n’he participat d’ells com a usuari en bastants ocasions, quan era petita, i amb la pràctica de l’educàlia i l’edu365.

Per altra banda, aquesta és una entrada que mostra que he assolit els aspectes treballats en altres ocasions i que poso en pràctica i de manera molt automàtica l’scribd, l’slide share i el goear.

Intervenció de síntesi

Mai abans no havia creat un bloc personal, malgrat que a l’escola ja m’havien parlat de la seva utilitat, les seves aplicacions i el seu funcionament. Com ja sabia, la seva creació és molt senzilla, l’única dificultat que hi té, és el seu manteniment.

Vaig començar introduint els apunts de la classe de Tic i les sessions de seminari. Va ser després, que poc a poc em vaig anar animant i vaig ampliar el contingut, introduint apunts i activitats de diverses assignatures. Va arribar un punt en el que em vaig sentir obligada a citar-hi tots els aspectes que treballàvem al llarg del dia.

Més endavant, per personalitzar-lo em vaig decidit a cercar una plantilla, no determinada per blogger, que s’adeqüés al món infantil sense que el bloc perdés serietat, d’aquesta manera el vaig fer més meu.

La tasca del bloc, no em va resultar pas complicada ni al inici ni ara, únicament, com ja he dit abans, requereix temps i dedicació. Ara, hi faig constar resums i reflexions d’aspectes treballats a classe que m’han resultat més interessants, a part del diari de seminari i dels apunts i exercicis que corresponen a l’àrea de gestió de la informació i tic.

Ha estat una experiència nova i positiva. El bloc t’obliga a reflexionar, a saber triar, a classificar, a organitzar...

Seminari 22.12.09

Última sessió de seminari, possiblement també els últims moments que passarem d’aquesta manera, tots quinze junts compartint estones de reflexió, recordant sensacions, creant debats, establint opinió... Juntament amb la nostra professora, l’Anna MacKay.

Hem dedicat aquesta última trobada, a recordar de quina manera celebràvem a l’escola les festivitats de Nada. Exprimint records, i trobant moments, tots hem compartit les decoracions de l’aula, la celebració del Tió en cursos més petits, l’elaboració d’elements plàstics relacionats amb les festivitats, la decoració de la tapa de l’àlbum al final de trimestre amb motius nadalencs, l’amic invisible en cursos més avançats...

Amb tot això, ens hem adonat, o ens han fet adonar, de que en un inici a les escoles es tractava el Nadal de manera més simbòlica, per mitjà de les decoracions a l’aula, la creació d’elements nadalencs... Però ara, el consum i l’abundància han envaït fins i tot els centres educatius.

Per aquest motiu, se’n ha proposat una activitat que podríem fer amb els alumnes, un cop ja passades les festes, per procurar disminuir aquest consum tant excessiu pels pròxims anys. L’activitat consta a durant el període de Nadal, enregistrar els anuncis de joguines i recopilar els estimats catàlegs dels nens. D’aquesta manera, un cop passades les últimes festivitats, els reis, els preguntarem que què n’han fet d’aquelles joguines que tant demanaven, així farem adonar-los de que potser no ho necessitaven ni ho volien tant com ells creien.

Un altre joc que podem oferir-los, és fer una carta als reis, però no com la fan cada any, aquest cop hauran de ser capaços de demanar coses que no es poden comprar, coses immaterials. Aquesta és una activitat que els costa molt als nens, tal i com ens ha indicat la tutora de seminari, però jo crec que si els passa això, és perquè s’han vist afectats i absorbits per la societat de consum d’avui en dia. Ja que els publicistes aconsegueixen deixar-los envaladits davant els seus espectaculars anuncis, i els pobres e indefensos infants, actuen com a titelles d’aquest gran sector.

Quan ja van a cursos més avançats i deixen de banda el caga Tió, els proposem que realitzin l’amic invisible, una activitat que trobo que pels nens es d’allò més divertit i emocionant, parlant des del record. També podem proposar que el regal sigui de collita pròpia, quelcom elaborat per ells mateixos. D’aquesta manera contribuïm amb la disminució d’aquest consum i desenvolupem la creativitat i la imaginació dels infants.

Hem tractat també el tema de la globalització, i amb aquesta barreja de cultures, ens hem plantejat com hauríem d’estructurar la tradició cultural de Catalunya a les escoles que intenten transmetre-la. En concret, l’aspecte del pessebre, ja que cada cultura i religió bé acompanyada amb diferents versions i variants de la típica història que tots o gairebé tots coneixem. D’aquesta manera, cal escoltar als nens quan parlen entre ells, de com és el pessebre a casa seva, de si en fan o no... Per saber com a casa celebren aquestes dates. Ara, amb les petites històries de tots, serà quan nosaltres, les futures docents, podrem reunir tots els aspectes que els infants han anat esmentant per a crear el nostre propi relat format de trossets de Nadal que cada un. Cal aprendre a respectar-se entre cultures i també entre famílies.

Per finalitzar, també hem parlat de la màgia d’aquest éssers fantàstics com ho son els reis, el Tió i el Pare Noel. De com reaccionen els infants i com reaccionar els adults davant el dubte de la seva existència. Els adults mai no haurem de contestar d’una manera clara el que se’n pregunta, sinó que els hi tornarem la pregunta d’una manera ingeniosa. De ben segur que tots recordem el dia en que vàrem descobrir que “els reis són els pares”, no es tracta pas d’endarrerir-los la descoberta sinó de que gaudeixin de ser infants, i quan es plantegen el dubte, de fer-los reflexionar perquè ells mateixos n’obtinguin la resposta.

Competències digitals específiques del mestre en relació a la tecnologia

Per realitzar amb èxit aquesta activitat, hem d’haver llegit la següent entrada de bloc. , la qual està formada per les diferents normatives:
- UNESCO que fe referència a les competències en TIC per a docents
- ISTE que recullen respectivament les competències que haurien de tenir els docents i els estudiants pel que fa a l’ús de la tecnologia.

Un cop llegit, esmento les diferents competències que hem treballat a classe i que es veuen reflectides amb les que descriu l’entrada, com ara:
- L’utilització d’un navegador, hem treballat tant l’Internet Explorer com el Firefox.
- Programa de presentacions, el Power Point.
- Aplicació de la tecnologia amb flexibilitat, com els vídeos.
- Xarxes de recursos com ara l’Educàlia, el JClic, l’Edu365...
- Projectes per realitzar en grups d’estudiants, coneixem el Google Docs i el wiki per treballar - col·laborativament.
- Crear projectes complexos i vetllar per la seva gestió, com en Jordi Simón va fer amb nosaltres - quan ens iniciàvem a aprendre el funcionament del JClic i les seves aplicacions.
- ...

Seminari 17.12.09

Com ja us haureu adonat, ja fa un parell de dies (dimarts i dijous passat) que no he penjat res del seminari. El motiu, ha estat que al llarg d’aquestes sessions, hem realitzat entrevistes individuals amb la professora de seminari, l’Anna MacKay, com al principi de curs. En aquestes entrevistes, hem parlat de com hem anat evolucionant dins i fora del seminari, resolent dubtes, compartint opinions, establint debats, i de com ens hem sentit nosaltres al llarg d’aquestes sessions.

Repertori de cançons

Aquestes són les diferents cançons que tenim apreses, per l'examen realitzarem avui. Sort a tots!
Repertori cançó curs 2009-10

Debat: pla de Bolonya

Primer de tot cal dir que fer un debat no és gens fàcil, a part d’haver de fer recerca i organitzar una mica les idees, per molt que es parlin les coses, mai no saps per on sortirà el grup contrari, mai no acabes de justificar bé i exposar amb prou claredat els teus arguments, sempre queden preguntes a l’aire que no es responen, temes a tocar que ni se’n parlen i d’altres que no s’acaben d’entendre per molt que tu sàpigues el que vols dir...

Ahir vàrem realitzar el debat, i com a tema d’actualitat vam escollir parlar sobre els aspectes positius i negatius del Pla Bolonya i defensar-los. Va ser molt complicat en un primer moment posicionar-nos en contra o a favor, perquè tots volíem formar part del grup d’en contra.

Aquest és un vídeo sobre preguntes i respostes del pla Bolonya que molts de nosaltres segur que ens hem formulat més d'una vegada, espero que us serveixi d’ajuda.