RSS

La fiabilitat de la Viquipèdia

[A partir de dues publicacions d’Enrique Dans, proposades al bloc de Gestió a l'apartat de wiki.]

Com pot esperar-se que un lloc on tothom pot col·laborar aportant informació,
sigui fiable com a font de coneixement?
Un grup d’especialistes, van revisar exhaustivament, articles de la Viquipèdia i d’una enciclopèdia tradicional coneguda, la Britannica; per a cercar els diferents errors que s’hi podien trobar a totes dues fonts d’informació.

La conclusió a la que van arribar, va ser que tant una com l’altre, presenten petits errors múltiples, i totes dues, tenen el mateix nombre d’errors seriosos trobats. Així doncs, la fiabilitat de la Viquipèdia és indiscutible, té el mateix valor que qualsevol enciclopèdia tradicional de prestigi.

D’aquesta manera podem dir que “el treball d’intel·ligència distribuïda es completament insuperable.”

Una característica principal dels sistemes oberts, es que “mentre la comunitat funcioni, no deixen d’evolucionar”. Els sistemes tancats, només poden evolucionar quan l’equip que els desenvolupa decideix fer-ho i només surten millorats al mercat quan es correspon als interessos comercials.
El sistema piramidal de supervisió de la Viquipèdia, la protegeix dels errors intencionats, o no, i que després d’un temps d’evolució suficientment llarg, la comunitat oberta acaba donant lloc a un sistema superior al producte elaborat com a comunitat tancada (sistema propietari).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada